U nás nájdete všetky informácie

Samhain je:

13.11.2011 18:29

Sviatok Samhain je oslavou čarodejníckeho nového roka, pôvodne to bol keltský koniec roka a začiatok tmavej polovice roka, teda zimy. Samhain sa slaví v predvečer 1. novembra a v kresťanskom ponímaní sa jedná a sviatok Všetkých svätých.

 

Tento sabat patrí medzi tie veľké. Je to magické obdobie, kedy pravidla času a priestoru dočasne zmiznú, a tým sa zdvihne tenký závoj medzi svetmi. V túto noc sa ľahko komunikuje so zosnulými predkami. Wicca sa v tomto čase rozlúči s Bohom, ktorý schádza do podsvetia, kde sa pripraví na znovuzrodenie na Yule. Je to čas konca zlých vzťahov a situácií, tiež v tomto čase môžete vidieť záblesk nádeje do budúcnosti a tiež je to čas spomienok na našich predkov.

Tradíciou Samhainu je, že na okne sa nechávajú zapálené sviečky na pomoc predkom a duchom, aby našli svoj milovaný domov. Tiež sa pridávali ďalšie stoličky ku stolu alebo k ohnisku pre neviditeľných hostí. Na okraj ciest sa dávali jablká pre duchov, ktorí zablúdili alebo nemajú kam ísť. Vyrezávané tekvice znázorňovali ochranných duchov. Počas tejto noci sa veľa čarovalo.

 

Bola to doba zabíjačiek a zásobovania na zimu. Plodiny, ktoré ostali po Samhaine na poli sa už nesmeli zbierať, ostávali duchom prírody. Stavali sa ohniská, do ktorých sa hádzali kosti ako obetina za zdravý a hojný dobytok. Ohniská boli označené menami rodín. Uprostred dediny bola vatra, ktorá symbolizovala jednotu. Popol z týchto ohňov sa potom rozprášil na polia za účelom ochrany a požehnania zemi.

Kontakt

Seax-Wica Slovakia

seax-wica.slovakia@hotmail.sk

Vyhľadávanie

Seax-Wica Slovakia © 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode