U nás nájdete všetky informácie

Yule je:

13.03.2011 15:46
Yule alebo inak povedané Vianoce sú jedným z najrozšírenejších sviatkov na svete. Jedná sa o zimný slnovrat, ktorý nastáva, keď Slnko vtupuje do znamenia Kozorožca a to je 21.12., kedy je najdlšia noc v roku. Týmto dňom sa dni začínajú postupne predlžovať.
 
V tomto čase Bohyňa porodí Slnečného Boha. Tiež sa odohráva boj medzi Cesmínovým kráľom a Dubovým kráľom. Cesmínový kráľ zastupuje smrť a temnotu a vládne už od Samhainu. Dubový kráľ reprezentuje znovuzrodenie a život. Cesmínový kráľ padne keď Slnko začína naberať na sile. Cesmínový kráľ potom odchádza do podsvetia a predáva vládu Dubovému kráľovi, aby pripravil zem na jar a úrodu.
 
Oslavy zimného slnovratu sa datujú už od roku 3800 p.n.l. Zimný slnovrat oslavovali Rimania, Angličania, Egypťania, staroveké germánske, keltské a slovanské kmene. Každý národ oslavoval tento sviatok rôzne. V 14. storočí pápež Julius stanovil dátum 25.12. ako Vianoce, pretože tento deň sa zhodoval s množstvom pohanských osláv, čím chcel pohanské oslavy nahradiť kresťanskými.

Kresťanská tradícia vianočného stromčeka má korene v pohanských oslavách. Pohanské rodiny s i v tomto čase priniesli domov živý stromček a spolu s ním aj duchov dreva, ktorí mali držať dom v teple počas chladných zimných mesiacov. Na stromček zavesili zvončeky, aby im duchovia mohli povedať, že sú prítomný. Jedlo a darčeky povešali na vetvy stromu ako dar pre duchov a na vrchol strom umiestnili päťcípu hviezdu, pentagram, ktorý symbolizoval päť elementov.

Kontakt

Seax-Wica Slovakia

seax-wica.slovakia@hotmail.sk

Vyhľadávanie

Seax-Wica Slovakia © 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode